Zprávy z Majetína 4/2023

Komunitní centrum

Soutěž o nejlepší bábovku

Soutěž o nejlepší bábovku v Majetíně 2023

Soutěž o nejlepší bábovku na akci Den otevřených dveří Komunitního centra

Děkujeme všem 18 účastníkům soutěže o nejlepší bábovku. Porotci složeni z návštěvníků akce dali nejvíce hlasů bábovce č. 4 od Denisy Knittelové. Na 2. místě se umístila bábovka č. 10 od Edity Lenochové a č. 16 od Evy Dočkalové, na 3. místě to byla bábovka č 8 od Tony Studené.

Recepty vítězných bábovek:

Č. 4: 2 vejce, 1 hrnek mletého cukru, 1  vanilkový cukr, 1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky, 1 hrnek kokosu, 1 prášek do pečiva, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, kakao, rum. Vejce s cukrem vyšleháme a přidáme zbylé suroviny.
Pečeme na 180 °C asi hodinu.

Č. 10: Prezidentská bábovka: převzato z www.ireceptar.cz: 6 vajec, 250 g másla, 200 g cukru krystal, 1 balíček vanilkového cukru, 250 ml smetany ke šlehání, 300 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 100 g čokolády, 100 g vlašských ořechů, trochu kůry z citronu, 2  žíce rumu.
Předehřejeme troubu na 180 °C. Vezmeme si vajíčka a oddělíme bílky od žloutků. Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Když mísu otočíme, sníh by v ní měl držet. Změklé máslo utřeme s cukrem a vanilkovým cukrem. Přidáme žloutky a směs vyšleháme do pěny. Do žloutkovo-máslové směsi postupně vařečkou zapracováváme prášek do pečiva, mouku a šlehačku. Dále ořechy s čokoládou, které jsme si nasekali na malé kousky. Přidáme i nastrouhanou kůru z citronu a rum (není podmínkou). Nakonec do směsi opatrně vmícháme sníh. Těsto vlijeme do bábovkové formy a pečeme zhruba hodinu. Propečenost zkontrolujeme špejlí. Bábovku po vytažení necháme vychladnout, pak teprve vyklopíme. Dobrou chuť.

Č. 16: opět recept Prezidentská bábovka, recept z kuchařky od Petry Burianové: 6 vajec, 200 g másla, 250 g cukru moučka, 2 lžíce vanilkového cukru, 200 ml smetany ke šlehání, 300 g polohrubé mouky,  prášek do pečiva, špetka soli, 50 g čokolády, 100 g vlašských ořechů, trochu kůry z citronu, 2 lžíce rumu.
Troubu si rozehřejeme na 170 °C. Žloutky oddělíme od bílků. Z bílků a špetky soli vyšleháme pevný sníh. Povolené máslo vyšleháme s oběma cukry. Potom postupně přidáváme žloutky a ty také zašleháme. Snížíme otáčky a vmícháme smetanu, mouku smíchanou s práškem do pečiva, ořechy a čokoládu. Na závěr už ručně stěrkou vmícháme sníh z bílků.

Č. 8: Tvarohová bábovka – převzato z IG profilu @honza_pece: 125 g hladké mouky, 125 g polohrubé mouky, 250 g cukr krystal, 4 vejce, 1  anička tučného tvarohu, 1 vanilkový cukr, 100 ml oleje, 1 prášek do pečiva.
Oddělí se bílky a žloutky, bílky šleháme s půlkou cukru do tuha. Žloutky šleháme s druhou půlkou cukru a olejem. Obě směsi pomalu ručně spojíme a přidáme i zbytek ingrediencí. Výslednou směs nalijeme do dobře vymazané a vysypané formy a vložíme do předehřáté trouby. Pečeme na 170 stupňů cca hodinu, pro jistotu provedeme špejlový test.